Da li ste ponosni ili se samo inatite?

Ma neću ja prvi pozvati. Pa, imam ja svoj ponos!
Koliko često čujete svoje bližnje da ovo kažu? Da li mislite da su zaista ponosni ili samo tvrdoglavo hrane svoj inat?
Ja ponos doživljavam kao jedan divan osećaj koji je izazvan uspehom kada na primer napravim tortu a da fil ne moramo da kusamo kašikama. Ponos je za mene kada moja deca urade dobru stvar, ono kada vidim je prijatelj podstaknut mojom pričom radio na sebi i sad ga gledam kako bere plodove svog ponosa/uspeha. Ponos je osećaj izazvan mirnim, blagim impulsom a ne besom što nas je neko povredio pa mi sad teramo mak na konac i tvrdoglavo tvrdimo da je naš ponos voćka čudnovata, ne salomi se al’ zube polomi. U ovom slučaju treba znati da ponos (o πόνος) na grčkom jeziku znači bol. Zanimljiva veza, zar ne? Ja tvrdim da ništa nije slučajno.
Dakle, vi što vas boli dok se busate u grudi i aplaudirate svom ponosu, setite se da prijatna osećanja ne bole, ono što boli je inat i tvrdoglavost. Mada, priznajem, ima i onih koji vole kad ih boli. Vole taj gerilski urlik ‘JA SNAGA, JA STENA.’
Srećom pa uvek imamo izbor i mogućnost da odlučimo sami da li ćemo zalivati seme bola ili jednostavno osvestiti sopstvenu nesvest i širom otvorenih pluća udahnuti život.

Оставите одговор