Ko je ta Kopirajterka?

Ja sam Marija Golubović rođena Đorđević (1982). Po struci sam diplomirani filolog grčkog jezika a po vokaciji još mnogo toga.

Moja ljubav prema pisanoj reči dovela me je do Copywritinga. Bilo mi je jasno da to nije samo ‘sedneš pa napišeš’ i zato sam pronašla prave ljude koji su me naučili kako se obično pisanje pretvara u dobar COPY ili blog tekst i  kako da to obično pisanje bude digitalno upotrebljivo. Da ‘konvertuje’  i komunicira direktno sa publikom.

Tako sam postala Kopirajter-ka.

Veliku zahvalnost dugujem:

Rođena sam u Leskovcu, malom tzv. ’lele’ i ’kuku’ gradu, koji ima neku svoju draž i lepotu ( koju, doduše, vidimo i veličamo očigledno samo mi koji smo otišli 😉 Ono što uvek volim da istaknem je odakle sam i da to usput začinim dobro poznatim dijalektom.

U toku mog detinjstva i odrstanja oduvek sam tragala za odgovorima. Kada jednom počneš da tragaš, ne možeš a da ne počneš da pronalaziš sebe. A to je tek jedno široko polje.

’Kakve su ti misli, takav ti je život’ oca Tadeja, bila je moja potvrda još kada nisam baš razumela uzrok i posledicu želje da se bude ispravan, da imaš dobre misli, da si ‘tačan’. Ispostavilo se da to moje ’stvaranje’ pozitivnim stavom ima i svoje ime a zove se ’stvaranje po automatizmu’.

Kako sam se nadala, dobro sam se udala Devojčica u meni sanjala je završenom fakultetu, o Njemu koji će joj ispunjavati želje, o životu u harmoniji međuljudskih odnosa, malim jednostavnim a vrednim stvarima koje čine jedan život po njenoj meri. I još uvek ta devojčica u meni živi samo psssssttt, nikom ne pričajte 🙂 Jesam li vam rekla da sam oduvek znala da tako nešto postoji za mene čak iako realnost u tom trenutku, detinjstvo i način odrastanja, nije davalo ni naznake da je moguće i da je to moje?! Da, znala sam!  Tako sam znala i da je On onaj pravi za mene, na kome sam zahvalna ovom Životu jer mi je podario mogućnost da budem baš Markova i baš Veljkova mama. Predivan blagoslov!

A radna biografija? Nakon završenog fakulteta shvatiš da igra tek počinje! Zapravo, malo kasnije shvatiš to – kad te popusti ona euforija da si sad konačno sve završio! Za početak radila sam razne ’infostud’ poslove dok nisam postala sekretar i prevodilac u kabinetu člana Upravnog Odbora jedne banke. Tada je počela masovna upotreba naziva ’personal assistant’ a nikako ’sekretar ’, zaboga! Kako god da se naziva, ta pozicija je izvor praktičnog znanja, spoznaje međuljudskih odnosa i različitih profila ljudi… sve u svemu jako korisno iskustvo.

U sličnom ritmu sekretara i prevodioca nastavljam u jednoj privatnoj firmi gde ću provesti ukupno 8 godina na različitim pozicijama kao što su: organizator raznih događaja što poslovnih što privatnih, osoba sa istančanim njuhom za vrstu atmosfere –kada šta treba reći a kada šta prećutati-jaaako korisna stvar! Takođe, kao čuvar administrativnog dela u pola noći sam morala da znam koji ugovor gde stoji i gde đavo spava (ali nikom ne govorim 🙂 Kuvala najbolje kafe na svetu. Zahvaljujući mojim kolegama sa ogromnim iskustvom, prošla sam obuku referenta za spoljnu trgovinu i naučila posao kojim se i danas uspešno bavim. Kada se osvrnem, to je još jedan lep period mog života iza koga su, osim znanja, ostali divni ljudi od kojih neke danas zovem prijateljima. Zar nije čista dobit kada iz nekog perioda svog života profitiraš lepim odnosima i nekim vrednim ljudima?!

Put heroja  Nakon prodaje ove firme, ostala sam u firmi koje je bila ’ćerka firma’ prodatoj i tamo sam, nakon nekog vremena poslovanja, uspela da budem jedini zaposleni jer je firma bila pred likvidacijom. U tom samovanju i sređivanju papira za likvidaciju, uspela sam da oživim jedan projekat koji će obezbediti podmirenje apsolutno svih dugovanja u tom momentu i opstanak firme za još neko vreme. O da, jako sam bila ponosna na sebe tada.

Firma je ipak otišla u likvidaciju odlukom njenih vlasnika a ja ubrzo saznajem da ću postati mama po drugi put i to je period mog svesnog buđenja i uživanja u svemu što me okružuje. Kasnije je usledilo otvaranje moje firme koja se bavi uvozom i distribucijom kozmetičkih preparata. Da sam tada znala ono što danas znam o marketingu, verovatno bi ova biografija bila malo bogatija, ali sve je onako kako treba da bude!

Danas sam deo jednog uspešnog posla u oblasti spoljne trgovine, stalno posvećena novim saznanjima i učenjima.

Kanc VS Rad od kuće  Ne volim uštogljene kancelarije, pogotovo one do kojoj ti treba tri dana jahanja da stigneš do njih. (Ako živiš u Beogradu, možda i 5!) Imati svoje vreme u svojim rukama, danas je privilegija. Spremiti se i izaći iz kuće za mene znači otići negde sa dragim ljudima i pričati priče od kojih se raste. Nikako mi to ne ide uz odlazak u kancelariju, korporativna druženja, timbildng i te fore.

Zato ja ponosno živim svoj freelancer fazon i imam vremena za življenje života 🙂