Početna

copywriting-content-writing-tekstovi-za-sajt-Kopirajterka-pisanje-za-sajt-tekstovi-za-blog-1
Posao koji se rado radi i na odmoru

Kako sam postala copywriter

Моје способности
Веб дизајнер 50%

 

Ne tako davno, pre 6 godina, htela sam pošto-poto da imam svoj posao. Ono kao firma, ja sam svoj šta god, radim od kuće, ne trčim na vreme u kancelariju, ne pitam za slobodan dan.

Drugo porodiljsko se bližilo kraju i ja sam bila puna elana da se vratim poslovnim obavezama ali da posao sada  bude po mom. Firma u kojoj sam dugo radila u međuvremenu je otišla na svoj put likvidacije a sa mnom se sporazumno i lepo rastala. Bila je to idealna prilika da osmislim nešto drugačije i ne vraćam se na staro.

Osim moje želje da pokrenem svoj posao tu nije bilo ni jasne ideje ni bilo kakvog plana. U tom tumaranju za idejama, šta bih to mogla da uvozim pa da prodajem ( uvoz mi je bio logičan korak jer sam se u prethodnoj firmi bavila spoljnom trgovinom) neko mi je došapnuo predlog. Nabavka preparata iz inostranstva specijalizovanih za određene tretmane, očas posla našla sam se u ortačkoj priči. Zvučalo je logično:  znam procedure, pravila spoljnog poslovanja, nabavke, govorim strane jezike. Milina. Bilo je bukvalno grlom u jagode. Tada nisam znala da te jagode nisu za mene, ali škola je škola. 

Raditi nešto što bi zadovoljavalo samo formu bez suštine i svrhe, osuđeno je na neuspeh. Naučila sam: mora da postoji moje zašto da bi bilo šta što radim imalo ikakvog rezultata i smisla.

O proizvodima koje sam krenula da uvozim kao regularno registrovana firma sa PIB brojem i mesečnim obavezama prema državi, skoro da ništa nisam znala. O klijenteli sam takođe slabo znala, svet iz salona lepote za mene filologa sa iskustvom u poslovima uvoz/izvoz/procedure i pravila, je ipak  bio jako daleko. 

Verovala sam u svoje profesionalne sposobnosti i mogućnost da ću ipak uspeti. Gurala sam dalje, radila promocije proizvoda po salonima kojima sam se prethodno najavljivala telefonom, slala besplatne uzorke, davala popuste… sve dok jednog dana nisam pogledala finansijski skor. Ispod nule, naravno. 

Prepreke na toj trkačkoj stazi postajale su sve bliže jedna do druge. Ipak, i dalje nisam zastala da udahnem i sklonim se sa te staze koje me definitivno nije nikud vodila. Onda kada su tako guste prepreke postale toliko visoke da nisam mogla da ih preskačem, priznala sam sebi da ta staza nije moja i da treba da se usporim, zahvalim se i siđem sa puta.

O, koje olakšanje! Kao u onoj priči ’spusti čašu da bi ruka prestala da te boli’.

Lepo sam se zahvalila svim tim preprekama, ali onako istinski iz srca. Pokupila svoj iscrpljeni entuzijazam i sklonila se sa staze koja ionako nije bila moja. Osetila sam veliko olakšanje. Ako niste tip koji žali za novcem koji je propao, razumećete da sam istinski bila srećna jer sam napustivši put koji nije bio moj, pronašla baš onaj koji mi se radovao raširenih ruku.

Da bih unapredila posao koji nisam znala zašto radim, počela sam da učim ono od čega danas srećno živim

Koliko sam bila puna entuzijazma i optimizma da moj prethodni posao uspe, počela sam da se bavim izučavanjem pisanja za web, tzv copywriting.  Ostalo je doalzilo samo: kako funkcionišu reklame, kako ih postaviti, naštelovati da rade sa što manje uloženog novca za sponzorisanje, reči koje privlače, ključne reči, optimizacija… Tek tada sam shvatila zašto nikako nisam mogla da uspem u prethodnom poslu. Jer: grlom u jagode, nestrpljenje, čitanje uputstva za upotrebu sa preskakanjem, skakanje iz aviona bez proverenog padobrana…

copywriting stil života

 Lekcija koju sam naučila je da zaista moram da volim to što radim, da o svom proizvodu znam sve u detalje, da  verujem u njega, da znam kako dišu moji kupci. Međutim, moja lekcija je dobila prošireno izdanje i kroz copywriting sam naučila kako da razumem i zavolim bilo koji proizvod o kome pišem. To nije vilinska prašina kojom je neko posut, to je veština koja se uči.  A ja sam učila, gutala znanje i obučavala se kod ljudi poznatih i priznatih imena u marketingu i copywritingu. Stalno istraživanje i učenje me je potpuno regenerisalo. Učiti svakodnevno nešto novo, upoznajući se sa fenomenalnim ljudima, raditi sa sjajnim saradnicima, neprekidno rasti – to je za mene posao snova. Mojih snova. Prodajući proizvode o kojima ništa nisam znala, ljudima čiji stil života ne poznajem i sve to bez ikakve prethodne pripreme, zaista nisam imala nikakve šanse. Samo ponekad pomislim šta bi bilo da sam onda znala nešto o marketingu i copywritingu.

Samo ponekad.

 

Čak i kada vam se čini da je neki potez bio loš i donosio samo poslovne gubitke, ne posustajte u veri da iza stoji nešto mnogo vrednije za vas.

Kada iskreno kažete sebi ovo nije za mene, zahvaljujete  što niste uspeli.

  

Danas se aktivno bavim pisanjem za klijente (web sajtovi, blog postovi, objave na društvenim mrežama…) uz posao virtuelnog asistenta u spoljnoj trgovini. Na internetu se predstavljam kao Kopirajterka.

Najveći pokretač za mene u ovom poslu  je moć reči. Gledati kako se vaši proizvodi i sluge transformišu kada ih prpustim kroz moj copywriting filter, jednostavno nema cenu. Volim svoj posao i znam zašto ga radim. Isto je kao buditi se pored osobe kojoj se raduješ svakog dana

Zahvalnost kao stil života pomogla mi je da spoznam da se iza pogrešnih izbora obavezno krije nešto mnogo bolje. Bolja prilika ili jednostavno samo spoznaja, malo li je?! 

A pisanje (copywriting) je moj izbor zbog koga se radujem svakom jutru.

                                           Marija Golubović

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.