Izaberi da budeš srećan

 

 Radi na sebi, tu uvek ima posla!

Ukoliko si od onih ko veruje da je nemoguće birati sreću i da je to posao onog odozgo, imaš dva izbora sada:

  • Da napustiš ovu stranicu samo zato što ne veruješ da je sreća tebi namenjena ILI
  • Da ostaneš ovde, pročitaš nešto što će te podstaći da menjaš sebe na bolje- da bi ti bilo bolje!

SJAJNE VESTI ZA TEBE: SREĆA nije namenjena samo srećnima! Probaj, ne možaš ništa da izgubiš i uvek možeš da se vratiš svojoj ušuškanoj zoni komfora, svojoj nesreći.

Ako me još uvek pratiš, na dobrom si putu. Za početak uradi jednu jednostavnu vežbu za utišavanje buke u glavi. Verujem da ti jako smeta ta količina misli od koje ne možeš da zaspiš. Često bih pitala neke ljude:  A, kako je tebi sa tobom?’ Kladim se da ne bi bilo jednostavno odgovoriti!

EVO REŠENJA:  Udahni duboko 3 puta, posmatraj predmete oko sebe oko pola minuta i prebroj sve bele predmete. Dobro? E sad reci sebi koliko crvenih predmeta si video/la?!

Ovo je sjajan način da uvidiš kako radi pažnja ili fokus. Nisi razmišljao/la o tome da se sreća možda krije u belim predmetima, odnosno tamo gde nam nije fokus?!

Pouka: promeni fokus! Kako? Mislima o bilo čemu što te čini zadovoljnom, zahvalnošću na osnovnim životnim stvarima. Npr. Piješ čistu vodu, imaš gde da spavaš, neko te voli, imaš kome da kažeš ’hvala’.

Promena fokusa

Kada je rečeno  ’kada te neko ošamari, okreni mu i drugi obraz’, nije se mislilo na to da mu dopustiš da te još jednom ošamari, već da okreneš glavu na drugu stranu, to jest skreneš pažnju sa toga na nešto drugo, pomeriš fokus.

 

Pitaš se ’i, šta ću sa tim pomerenim fokusom? Hoću li rešiti na bilo koji način ono od čega bežim?’ Dokazano je da ono čemu se ne pridaje pažnja, ne može da raste. Kada se boriš PROTIV nečeg, daješ mu zapravo snagu. Sve zavisi šta je ono što zaista želiš. (Ovo može  da bude posebna tema jer mnogi ne znaju šta žele). U svakom slučaju, kada se odmakneš mnogo ćeš jasnije videti. Pusti da se tvoja pažnja usmeri na nešto drugo a ono sa čega skrećeš fokus će se zasigurno rešiti.

Kako? Gde? – Pa, u tvojoj glavi! Sve se dešava i rešava u tvojoj glavi! Način na koji posmatraš to isto što te nekad mučilo, učiniće ga rešivim! Eureka! J Sve je u osećaju koji imamo u odnosu na neki događaj ili situaciju. Da li nas nešto boli, raduje, smara ili rastužuje samo je odluka. Neke odluke teško je doneti i zato im daj vremena tako što ćeš gorući problem ostaviti po strani ( ma koliko to zvuči nemoguće) makar na minut i taj minut iskoristi za promenu fokusa. Minut će postati dva, tri, pet… zavaraćeš svoju svest koja proizvodi muku za želudac samo kad ti vrati u glavu sliku problema. Malo po malo prevagnućeš na onu stranu a za to vreme onaj stari problem će postati izazov koji je imao za cilj da te nečemu nauči. Nazovi ga kako hoćeš ali to više nije problem već je ono kako odlučiš da ga nazivaš i doživljavaš!

Ponavljanje je majka znanja, zato ponovi ovu vežbu onoliko puta koliko će biti dovoljno da kažeš sebi: Sreća zaista jeste stvar izbora. Ja biram da budem srećan/na i ništa od spoljašnjih okolnosti ne može uticati na moju odluku jer sreća je unutrašnji posao.

Do sledećeg čitanja i uputstava za srećniji pogled na svet, pratite korisne sadržaje na www.marijagolubovicproodos.com J

Оставите одговор